Vegen

Veel mensen staan niet of nauwelijks stil bij het feit dat een schoorsteen onderhoud nodig heeft. Zo zijn er jaarlijks duizenden schoorsteenbranden die veel schade aan woningen veroorzaken. Door het laten vegen van uw schoorsteen verlaagd u de kans op schoorsteenbrand aanzienlijk. Ook is de trekkracht van uw haard belangrijk. Door vervuiling verminderd de trekkracht. Door uw schoorsteen regelmatig te laten vegen voorkomt u dit en kunt u optimaal genieten van een goed trekkende haard.

Wist u dat een schoorsteenbrand ruim 1500 keer per jaar plaatsvindt? Vaak begint het onschuldig en heeft u het niet eens in de gaten. Zeker in de donkere en koude dagen wordt er meer gestookt. Een knisperend haardvuurtje is gezellig, geeft veel warmte en sfeer. Maar het niet goed onderhouden van uw schoorsteen kan vervelende en verstrekkende gevolgen hebben. U herkent (het begin van) een schoorsteenbrand aan een bulderend geluid in uw rookkanaal of er ontstaat veel rook in de ruimte waar u stookt.

Verzekerd tegen schoorsteenbrand?

Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. Ook vogelnesten kunnen zorgen voor verstoppingen in uw kanaal. Bij het vegen van uw schoorsteen zullen deze ook meteen verwijderd worden. Heeft u het gevoel dat u een vogelnestje in de schoorsteen heeft? Wacht dan niet tot de volgende veegbeurt maar meld dit direct aan ons en wij zullen zo snel mogelijk het nest komen verwijderen zodat u weer veilig de kachel aan kunt zetten.

Wat is een veegbewijs?

Als wij het veegwerk hebben uitgevoerd en uw schoorsteen veilig is om te gebruiken dan krijgt u een “veegbewijs”. Uw brandverzekering stelt als voorwaarden, wanneer u een open haard of hout kachel bezit, dat u eens per jaar de schoorsteen moet laten vegen of controleren. Er mag geen sprake zijn van achterstallig onderhoud. Wanneer er een schoorsteenbrand uitbreekt vraagt uw verzekering om een veegbewijs.
Het kan van pas komen bij verzekeringskwesties. Wij bewaren ook een kopie hiervan in ons archief.