Haardvuur aanmaken met de Zwitserse methode?
De Zwitserse stookmethode is een zogeheten top-down methode van stoken. Dat is dus een methode waarbij u het vuur van boven naar beneden aansteekt in plaats van andersom, zoals bij de klassieke methode. U begint het stapelen met ovengedroogd haardhout en daarbovenop aanmaakhout en aanmaakblokjes. Behalve een efficiënte brandmethode levert dit ook een schone verbranding op.
Het hout warmt langzaam op en brandt zodoende langer en geconcentreerder. De rookgassen stijgen langzaam op en verbranden voor een groot deel door de hitte van het vuur. Datzelfde vuur trekt langzaam naar beneden en eindigt in een mooi vlammenspel. Er is steeds meer aandacht voor de Zwitserse methode. Hieronder vertellen we u meer over de werkwijze.
Wat is de Zwitserse stookmethode?
De Zwitserse stookmethode is een methode die enige finesse vereist. Heeft u dit eenmaal onder de knie, dan geniet u keer op keer van een schone en langdurige verbranding. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat deze top-down, oftewel omgekeerde manier van verbranding, het gunstigst is voor het milieu. Bij de Zwitserse methode begint u met het zorgvuldig plaatsen van het stookhout: de grootste stukken op de bodem, kleinere stukken daarbovenop. Pas dan volgt het aanmaakhout. Zo ontstaat een goede luchtstroom.
Video instructie voor de Zwitserse methode
Soms zeggen beelden meer dan woorden. Daarom hebben we voor u een video waarin wordt verduidelijkt hoe u te werk gaat met de Zwitserse methode. U volgt het proces van stap tot stap.